Autosabotarea
Când și de ce apare?
Ți se întâmplă să simți că ratezi constant oportunități când ești foarte aproape să le obții? Fie că vorbim de interviuri de angajare, măriri salariale sau de alte obiective pe care ți le propui în viața ta? Este ca și cum ți-ai propune o țintă, ai lua arcul cu săgeți, te-ai pregăti să tragi, săgeata ar lua-o pe traseul ochit de tine, însă ar devia și ar ajunge în alt loc. Oare de ce se întâmplă asta?
Tot ce am descris până acum poartă denumirea de „autosabotare” și este o temă des întânită în viața tuturor. Ne autosabotăm atunci când adoptăm comportamente care ne îndepărtează de obiectivul nostru și ne împiedică să ne atingem adevăratul potențial. Ne autodepreciem, procrastinăm, nu credem suficient în noi, nu ne punem suficient în valoare. Există situații când ne este teamă de eșec, așa că de multe ori ne simțim blocați. Ne este teamă să acționăm în vreun fel, așa că rămânem în inacțiune, rămânem pasivi, ne asumăm rolul de spectatori ai propriei vieți, în loc să ni-l asumăm pe cel de actori.
Ce se întâmplă de fapt este că în mintea noastră există o voce „împrumutată” care ne spune:
„Nu ești suficient de bun/ă.”
„Nu o să reușești!”
„Nu meriți!”
„Visezi prea măreț, revino cu picioarele pe pământ!”
„Ce va zice lumea dacă o dai în bară?”
De multe ori nu suntem conștienți că ne ghidăm după această voce, pe care am introiectat-o încă din copilărie ca urmare a interacțiunilor cu persoanele semnificative pentru noi.
După ce am identificat comportamentele pe care le adoptăm când ne autosabotăm, poate că ceea ce avem nevoie este să ne „ajustăm” unghiul din care țintim sau poate avem nevoie să ne redefinim ținta. Cum ne dăm seama dacă ce avem de făcut este să schimbăm obiectivul sau strategia de a „ținti”?
Următoarele întrebări ar putea aduce lumină în această direcție:
- Este atingerea acestui obiectiv în acord cu valorile mele?
Pentru a lua decizii în acord cu sinele tău autentic, este important să conștientizezi care sunt valorile după care te ghidezi în viață. De exemplu: Dacă tu prețuiești libertatea și vrei să te angajezi într-un mediu cu program fix, probabil vei ajunge să-ți sabotezi șansele de a lucra în acel mediu, pentru că intră în contradicție cu una dintre valorile tale principale.
- Cum se va îmbunătăți viața mea după ce voi atinge acest obiectiv?
De exemplu: Dacă ar fi să dai o notă de la 1 (=lipsit de importanță) la 10 (=foarte important) acestui obiectiv cu privire la impactul pe care îl va avea asupra vieții tale, ce notă ai da? În felul acesta vei conștientiza cât de important este obiectivul pentru tine.
- Ce cred că voi obține prin împlinirea acestui obiectiv? Aprecierea celorlalți sau dobândirea unui sentiment de pace interioară?
De exemplu: Dacă mă angajez la această companie, voi ajunge la intersecția dintre ceea ce mă interesează și ceea ce știu să fac? Ce contează mai mult pentru mine? Felul în care ceilalți mă vor privi dacă aș lucra la compania X sau convingerea că fac ceva care mă împlinește cu adevărat?
- Care sunt acele persoane din viața mea care mă susțin în atingerea obiectivului și ce cred că vor spune acestea dacă nu voi reuși să-mi ating obiectivul?
Dacă răspunzi la această întrebare punând mai mult accentul pe cum te vei simți tu dacă nu atingi obiectivul, iar părerea celorlalți simți că nu te influențează în acest proces și nu vrei să le demonstrezi ceva sau nu ai nevoie de aprobarea lor pentru a demara ce ți-ai propus, înseamnă că „ținta” aleasă îți aparține, nu este una „împrumutată”.
- Ce anume mă tem că voi pierde atunci când voi atinge acest obiectiv?
De multe ori, una dintre cauzele autosabotării este și frica de succes. Poate dintr-o loialitate familială inconștientă, alegem să nu intrăm în competiție cu părinții noștri, temându-ne că dacă îi depășim vom „pierde” statutul de copil și vom începe să ne asumăm statutul de adult și responsabilitățile aferente lui.
După ce ai răspuns la aceste întrebări, îți va fi poate mai ușor să identifici dacă obiectivul ales îți aparține cu adevărat ție, nu altei persoane a cărei validare dorești să o obții. Astfel că ceea ce îți rămâne de făcut mai departe este să te concentrezi pe „unghiul” din care țintești, adică pe strategia pe care o adopți pentru a reuși ceea ce îți propui, iar un prim pas în această direcție ar fi identifici resursele pe care le ai pentru atingerea obiectivului tău. Una din principalele resurse ar fi TIMPUL tău. Cât timp ești dispus să aloci atingerii obiectivului tău?
Chiar și după ce ai răspuns la toate aceste întrebări, te poți simți blocat/ă și este cât se poate de normal. Este destul de anevoios să faci această călătorie de introspecție de unul singur și nici nu este nevoie să faci acest lucru. Este cât se poate de firesc să simți nevoia prezenței unei persoane obiective, care să te susțină în acest proces. Astfel că cel mai indicat este să apelezi la ajutorul unui psihoterapeut pentru a reuși să identifici corect cauzele pentru care adopți anumite comportamente de autosabotare și să găsești modalități personalizate de a-ți atinge adevăratul potențial.
Dacă simți că rezonezi cu ce scriu și îți dorești să colaborăm, poți completa un formular din pagina inițială pentru a solicita o programare.