Psihoterapia vs. cărțile de self-help

Atunci când apelezi la cărțile de self-help, în loc de terapie, pentru a căuta niște răspunsuri la dificultățile cu care te confrunți, nu faci altceva decât să amâni rezolvarea acestora și de multe ori poți chiar să-ți înrăutățești simptomele pe termen lung. Este de apreciat că încerci să cauți soluții pentru a ieși din starea în care te afli, însă nu vei găsi „rețeta” în acele cărți, ci tot în tine când îți vei da voie să te asculți. Pentru a putea ajunge acolo, ai nevoie să vorbești despre tot ceea ce te frământă cu un psihoterapeut. De ce? Pentru că situația ta este unică și necesită o abordare personalizată nevoilor tale. Care sunt riscurile la care te expui dacă încerci să te tratezi cu cărți de dezvoltare personală?

  1. Este posibil să nu alegi cărțile potrivite pentru tine la acel moment și acestea să te ducă pe „piste false” în rezolvarea problemelor tale. Din categoria celor „nepotrivite” există trei tendințe principale: -fie te îndeamnă să adopți un pozitivism toxic, să îți reprimi emoțiile negative, trezind în tine sentimente de vinovăție și de inadecvare că ai astfel de emoții; -fie îți alimentează anumite fantasme de succes și putere, făcându-te să te disociezi de realitate și să visezi cu ochii deschiși, iar în final să rămâi cu dezamăgirea visurilor neîmplinite, atunci când revii din reverie la realitate; -fie te îndeamnă să te ferești de ceilalți, întărind poziția de victimă.
  2. Chiar dacă alegi cărțile potrivite în opinia altora, poate pe tine nu te ajută, așa cum pantoful care i se potrivește unei persoane, o va strânge pe alta. Și apoi riscul este să începi să te gândești că este ceva în neregulă cu tine, din moment ce pe tine nu te-a ajutat cartea, dar pe foarte mulți oameni i-a ajutat, pentru că apare fenomenul de comparare socială, foarte nociv pentru stima de sine și care alimentează depresia.
  3. Îți poți crea așteptări nerealiste, sperând că vei găsi toate răspunsurile pe tema care te frământă, iar la final să vezi că nu este așa, întărind sentimentul de lipsă de speranță.
  4. Poți găsi cărți foarte bune ce vor avea întrebări care te vor face să reflectezi la diferite situații și să te ajute în procesul tău de vindecare. Însă pentru a răspunde la acele întrebări, este posibil să traversezi niște stări cumplite, în care ar fi bine să fii susținut de cineva.

Având un psihoterapeut alături, te simți văzut, ascultat, înțeles și ghidat spre a-ți găsi propriile răspunsuri, relația fiind una vindecătoare, bazată pe acceptare, înțelegere și siguranță.   Prin urmare, este bine să te informezi cu privire la ceea ce te frământă, dar ai grijă de sănătatea ta mintală și apelează la ajutor specializat atunci când vrei să descoperi ceva despre tine și să-ți găsești propriul răspuns la întrebările care te macină.

error: Continutul este protejat !!
Call Now Button